1 Mayıs 2011 Pazar

Kaytaz Böreği Tarifi


Malzemeler

  • 2 su bardağı un,
  • 1 yemek kaşığı kuru maya,
  • 1 tatlı kaşığı şeker,
  • tuz ve ılık su veya 2 tane ekmek hamuru,
  • hamuru açmak için 1 su bardağı sıvı yağ
Üstü için;

  • 150 gram kıyma,
  • 1 adet soğan,
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi,
  • 1 tatlı kaşığı salça,
  • yeteri kadar maydanoz,
  • tuz,kimyon,karabiber ve pul biber
Not: Tarif 4 kişiliktir kalabalıksanız miktarları ölçüye göre arttırın.



Hazırlanışı
Hamuru hazırlamak için ılık suyun içine mayayı ve şekeri koyup kabarmasını bekleyin. Kabaran sıvıyı un ve tuz karışımına koyup iyice kabarmasını bekleyin.
Hamur iki kat artınca fırın tepsinin içine yarım bardak yağı döküp portakal büyüklüğünde hamuru yağın içinde yayarak açın sonra onları kare olacak şekilde katlayın. Yani önce ön tarafı hamurun yarısına diğer tarafı da diğerine gelecek şekilde katlayın. Uzun yarı yarıya katlanmış bir hamur elde edeceksiniz uç kısımlarda birbirine değecek şekilde katlayın katlanan yerler altta kalacak hamurun üstü düz olacak. Yağ azaldıkça tepsiye yağ dökün  bu börek yağın içinde açılan ama çok yağlı olmayan bir börek.Bir başka tepsiye aralıklı olarak dizin. Hamur iki kat artınca fırın tepsinin içine yarım bardak yağı döküp portakal büyüklüğünde hamuru yağın içinde yayarak açın sonra onları kare olacak şekilde katlayın.Yani önce ön tarafı hamurun yarısına diğer tarafı da diğerine gelecek şekilde katlayın.Uzun yarı yarıya katlanmış bir hamur elde edeceksiniz uç kısımlarda birbirine değecek şekilde katlayın katlanan yerler altta kalacak hamurun üstü düz olacak.
Soğanı rendeleyin,maydanozu kıyın ,kıyma,salça,nar ekşisi,tuz ve baharatlarla yoğurun. Kare hamurların üstüne birer parça koyup  elinizle hamurun üstünde kalacak şekilde yayın. 40-45 dakika tepside mayalanmaya bırakın. Börekler kabarınca 180-200  derecede kıymalar pişene kadar pişirin. Hamurun kızarmasını beklemeyin sonra kıymalar yanar. Pişince üstüne kağıt koyup elinizle su serpin. 10 dakika sonra servis edin.

4 yorum:

  1. Böreğin gerçekten süper bir görüntüsü var eminim tadı görüntüsünden daha güzeldir...

    YanıtlaSil
  2. ben bu boregin yapilisindan hic bisey anlamadim nasi katliyoz birisi aciklarsa cok sevinirim

    YanıtlaSil
  3. merhaba ben hataylıyım ve bu börek bizim memlekete ait dolayısıyla sizi rahatlıkla aydınlatabilirim
    hamurdan ufak yumurta büyüklüğünde parçalar koparıyorsunuz bir diğer tarafta tavada tereyağını eritip içine arzu ettiğiniz miktarda zeytinyağı ekleyerek tereyağının erimesini sağlıyorsunuz daha sonra yapmış olduğunuz bu yağ karışımınından hamuru açacağınız zemine bir yemek kaşığı kadar döküp yumurta büyüklüğündeki hamuru 2 elinizin yardımıyla ufak yufka parçası görünümüne gelene kadar inceltiyorsunuz katlama işleminde ise hamuru önce üstteki parçayı ortaya doğru sonra alttaki parçayı ortaya doğru ve en son da 2 yanda kalan bölümleri ortaya doğru katlayıp bir kare elde ediyorsunuz ben bu katlama işlemini zarfa benzetiyorum. bu işlem genelde 3 defa tekrarlanılır yani katladığınız hamuru tekrar yufka kıvamına getirip aynı şekilde katlarsınız bu katlama şekli hamurun daha gevrek ve kat kat olmasını sağlıyor en son üzerine harcını ilave edip hazırladığınız yağ karışımındanda ekleyerek fırına verirsiniz afiyet olsun umarım anlatabilmişimdir.

    YanıtlaSil
  4. merhaba ben hande bu böreği yaptım ama fırından aldığım hamurla yaptım.çok kuru oldu ,kıtır kıtır oldu yumuşak olması için ne yapmalıyım.

    YanıtlaSil

Yorum eklemekte zorlananlar için
Yorumlama biçimi: ANONİM seçeneğini seçin